Sevärdheter och aktiviteter vid Balatonsjön

Gott om upplevelser för den som hyr semesterhus vid Balaton

Balatonsjön har en mängd aktiviteter och sevärdheter för dig som hyr semesterhus och stugor här. Förutom det breda utbudet av sportaktiviteter, hittar du gamla vackra städer som lockar många turister med sin arkitektur och kultur. Naturskyddsområden och nationalparker förtrollar det vackra landskapet och den artrika floran och faunan. Ska du hyra semesterhus i Ungern bör du även besöka något av landets många termalbad som bjuder till avkoppling. Nedan har vi sammanställt ett urval av sevärdheter för dig som hyr semesterhus vid Balatonsjön.

 

Keszthely

På västra sidan av Balatonsjön ligger den största och äldsta staden i Balatonområdet, Keszthely. Här finns rester från romartiden kvar av staden Valcum som man kan se i Fenékpuszta. Sevärd är också franziskanerkyrkan från 1300-talet. Balaton museet informerar över hur Balatonsjön kom till och dess historia med flora och fauna och färjetrafik och här finns upp till 7000 år gamla arkeologiska fynd. Andra intressanta museer är Marsipanmuseet, dockmuseet och Panoptikum.

 

Vinregionerna kring Balaton

Vingården Badacsony på västra sidan av Balatonsjön är känd bl a för sin Welschriesling. Ett annat känt vindistrikt ligger på den östra sidan av Balatonsjön: Balatonfüred-Csopak. Klimatet har en positiv inverkan på druvorna och genom den kalkhaltiga jordmånen blir vinet något lättare. Kända druvsorter är Rehnriesling, Olaszrizling och Chardonnay. Passa på och lär dig skillnaden mellan de olika vinerna kring Balaton genom att hyra en stuga eller ett semesterhus och besöka vingårdarna och följa med på vinprovning.

 

Balatonfüred

Balatonfüred är platsen där allt började. Här har badkulturen i Balaton sitt ursprung. Redan på 1600-talet kom de första gästerna hit för att bada i de kolsyrerika källorna. Idag räknas även kyrkan Kerektemplon och författaren Mór Jókais bostad till sevärdheterna i staden på den nordöstra sidan av Balatonsjön.

 

Kurorten Balatonföldvar

Balatonföldvar ligger på sydöstra sidan av Balatonsjön med sina vackra parker och promenadvägar, och förtrollande hamn. Vid bra väder kan man se bortåt 200 km från stranden. Stort inflytande på utvecklingen av denna stad har adelsfamiljen Széchenyi och stadsarkitekten István Spur.

 

Det musikaliska Siófok

I semesterområdet Siofok, på den sydöstra delen av sjön, finns semesterhus och stugor men här har också musik en betydande roll. Man arrangerar t ex operettföreställningar till minnet av kompositören Imre Kálmán och orgelkonserter i den katolska kyrkan. Dessutom finns massor av diskotek som är en träffpunkt för alla ungdomar. För den som söker lite lugn och ro i naturen ligger naturskyddsområdet Törek alldeles i närheten.

 

Szántódpuszta

Här på den södra delen av Balaton finns mycket att se. Ett friluftsmuseum visar hur byns invånare levde förr i tiden. Till museet hör också 30 andra byggnader, bl a ett mejeri, en smedja, lador och stall. Här ligger också ett ansett stuteri som arrangerar uppvisningar under sommarmånaderna. Allt man behöver veta om djur- och växtlivet vid Balatonsjön får man på Akvariet.

 

Det regionala köket

Givetvis ska du testa på det lokala köket när du hyr semesterhus vid Balatonsjön. Den som tror att Ungerns mat endast består av gulasch och rätter med paprika har fel. Balaton levererar en mängd tillbehör för en omväxlande och smakfull matlagning. Gös kallas ibland förr kungen av Balaton och står ofta överst på menyn. Balatonfisksoppan måste absolut prövas. Den består huvudsakligen av karp och mal. Andra välsmakande ungerska rätter som kan nämnas är ungersk böngryta med rökt fläsklägg, linsgryta med korv eller tomatgryta med revben. Också rätter på vilt har en lång tradition i Balaton.

 

Wellness vid Balaton

Sedan hundratals år tillbaka i tiden är Balatonsjöns thermalbad kända för sin helande verkan och är för många som hyr semesterhus en given aktivitet. Den mest kända är Hévízer Quelle som egentligen är en geyser. I Zalakaros, inte långt från västra kusten av Balaton, har man också upptäckt vattnets helande verkan. Det är speciellt människor med andnings- eller rörelseproblem som kommer hit för att bada. Men även helt friska människor som bara vill njuta av de sköna baden hittar hit. Ett thermalbad kan varmt rekommenderas den som hyr semesterhus vid Balaton.