Smultronställen i Sverige

Personalen tipsar

Att resa runt och upptäcka Sverige är fantastiskt! Här finns en stor variation med en mängd smultronställen – platser man har varmt om hjärtat och vill tillbaka till. Från norr till söder och öst till väst väntar vackra och spännande platser att upptäcka. Alla har vi någon plats vi vill att resten av världen ska få uppleva.

Vi lät några av våra medarbetare här i Sverige ge (eller begränsa sig till) ett tips som de vill dela med sig av.

Personalen tipsar om sina favoriter i Sverige

Peter: Bästa smaken av Österlen

- Det är inte lätt att bara välja en sak att tipsa om men att avnjuta läckerheterna från rökeriet i Kåseberga är en riktig favorit. Omgivningen och inramningen gör att man verkligen går ner i varv och njuter här. Det bästa är att börja med en tur upp till Ale stenar för att se den mystiska fornlämningen och ta del av utsikten där uppe på toppen. Efter det så tar man den lilla promenaden ner till hamnen och sätter sig på serveringen och avnjuter en bit nygrillad fisk. Att slå sig ner i backen med en bit nyrökt fisk samtidigt som man blickar ut över havet är inte helt fel det heller.

Det ligger också något genuint över rökeriet. Det är ett familjeföretag som funnits lika länge som NOVASOL (1968). Fisken här röks traditionsenligt med alspån och alved – lite som ett hantverk.

-Peter, Ystad

>> Upplev rökeriet i Kåseberga med ett boende på Österlen

Dolores: Ett smultronställe i Blekinges skärgård

- Jag vill gärna slå ett slag för Blekinge som jag är ifrån – här finns massor av smultronställen i såväl städerna som landsbygden och på öarna. Framför allt Blekinges skärgård är väldigt vacker och bör definitivt upplevas. Ska man plocka ut just en enda sak så är mitt tips att ta en tur ut till den lilla bilfria ön Karön utanför Ronneby. Räkfrossakvällarna på den mysiga restaurangen här är något alldeles extra.

Väl på fastlandet vill jag gärna tipsa om kvarteret Bergslagen med sina kullerstensgränder – ett pittoreskt och mysigt område vid kyrkan i centrala Ronneby. Här finns bland annat muséer, konsthantverk och en liten teater. Även den vackra Brunnsparken är väldigt mysig att strosa i. Här kan du avsluta med en fika på mysiga Café Mandeltårtan med sin genuina atmosfär och gammaldags inredning.

-Dolores, Jörlanda

>> För att besöka Karön, se våra stugor i Blekinge

Daniel: Småland från sin bästa sida

- Det är svårt att ge ETT tips från Småland eftersom det är så stort och har så mycket att erbjuda. Allt från naturupplevelser i skog, hav och sjöar till glaskonst, nöjesparker och matupplevelser. Jag tycker däremot alla någon gång borde åka ut på en tur med Ångaren Thor vid Helgasjön. Jag är själv från Växjö och har åkt den flera gånger – det är ett fantastiskt sätt att uppleva i alla fall en av Smålands många och vackra sjöar.

Ångaren Thor byggdes redan 1887 och tar dig under sommaren över sjö och genom sluss. Man sitter nära vattenkanten vilket ger extra känsla till upplevelsen. Båten utgår från Kronobergs slottsruin som man också bör passa på att besöka när man är där. Precis bredvid ligger dessutom ett café om man är fikasugen.

-Daniel, Mölnlycke

>> Ha närhet till Ångaren Thor med en stuga i Småland

Maria: Gotländsk charm året om

- Det är inte lätt att bara en sak på Gotland att skriva om. Här finns så mycket både i stan, på landet, aktiviteter, kulturellt, musik, i naturen, god mat, historia, raukar med mera. Själen, öronen, ögonen och munnen har mycket att ta in. Därför väljer jag botaniska trädgården i Visby. Här har varje årstid sin speciella charm.

På vintern kan man gå i snålblåsten längs med strandpromenaden och sedan smita innanför ringmuren och in i trädgården och hitta lä. På våren blir man så glad när de första krokusarna och snödropparna syns. Sedan fortsätter allting att slå ut som till exempel tulpanerna, rhododendron, magnolia trädet och näsduksträdet. I mitten av trädgården finns ett lusthus placerat på en kulle. Den har lockat många brudpar att gifta sig där och andra packar upp sin picknickkorg och njuter på sitt sätt. Under sommaren kan man lyssna på vacker musik, som brunnsorkester och jazz. Här finns ett vackert kryddland som sprider sin väldoft och man ser bin och humlor flyga runt. Sedan har vi Rosariet och det är som det låter; rosor i mängder som blommar från sommar till långt in på hösten. På hösten ser man folk komma med sina små påsar för att kanske få plocka med sig någon valnöt hem. Detta är en plats som används året runt, tidigt och sent, av både gammal och ung. Att få gå här en försommarmorgon tidigt på morgonen, se morgondimman lätta mellan träden, samtidigt höra staren och ejdrarnas karaktäristiska sång och känna all blomdoft i näsan borde alla få uppleva.

-Maria, Slite

>> Utforska botaniska trädgården i Visby genom att hyra stuga på Gotland

Hanna: Ett av kustens guldkorn

- Trots att jag är smålänning i grunden och numera klassas som göteborgare så har jag spenderat många år i Halmstad och det är där som jag gärna vill tipsa om Grötvik. Halmstad är ju en riktig sommarstad och det är många som spenderat lata sommardagar här på stränderna vid havet. De stränder som de flesta tänker på när de hör Halmstad är Tylösand och Östra Stranden men för mig så är Grötvik ett riktigt guldkorn.

Att sitta här på klipporna och njuta av solnedgången samtidigt som segelbåtarna lägger till i småbåtshamnen är svårslaget. Bland båtar, klippor, fiskarstugor och bryggcafé finns här även den lilla barnvänliga stranden.

-Hanna, Mölndal

>> Gör ett besök till Grötvik när du hyr en stuga i Halland

Hitta ditt smultronställe i Sverige

 

Upptäck dina smultronställen i Sverige

Detta är några smakprov av smultronställen som några av våra medarbetare på NOVASOL här i Sverige har att tipsa om. Vill du uppleva dessa eller upptäcka dina egna är du välkommen att boka någon av våra stugor i Sverige för din nästa semester.

Över hela landet har vi medarbetare som året om åker runt för att besöka nya stugor som passar att ta in i vårt utbud. Alla våra stugor i Sverige – likt övriga Europa – är alltså privatägda och besöks innan de läggs ut för uthyrning. Denna modell gör att vi idag kan erbjuda ett brett utbud av kvalitetssäkrade stugor över hela landet. När du bokar och betalar så gör du det direkt till NOVASOL vilket är en trygghet. Som en ytterligare faktor ingår alltid vårt Trygghetspaket utan extra kostnad.

Som Sveriges största organiserade förmedling av privatägda stugor hälsar vi dig varmt välkommen att upptäcka dina smultronställen med oss på NOVASOL. Gör en sökning redan nu och hitta din nästa stuga i Sverige att hyra!