Trafikregler i Norge

Om du har hyrt stuga i Norge och ska ta dig fram på vägarna i landet kan det vara bra att ha läst igenom denna sida innan du åker iväg.

De norska vägarna är smala och går genom ett kuperat landskap som ibland gör dem oöverskådliga. På grund av dessa förhållanden är hastighetsgränsen låg, med en max hastighet på 100 km/t på motorväg, 60-80 km/t på landsvägar utanför storstäder och 30-50 km/t i storstäder och samhällen. Vid tät dimma, mycket regn, snö eller is måste man anpassa hastigheten efter rådande väderförhållanden.

Polispatruller kontroller trafiken regelbundet och det finns många automatiska kontroller (hastighetskameror). Fortkörningsböterna i Norge är höga och betalas som regel direkt på plats. Man måste använda bilbälte och billjus under hela dygnet. Det är förbjudet att prata i mobiltelefon medan man kör såtillvida man inte använder handsfree.

Promillegränsen i Norge är 0,1 promille, vilket innebär att man ska avstå helt från alkoholhaltiga drycker när man skall köra.

 

Vägtull

Vid flera städer i Norge får man betala vägtull när man passerar broar, tunnlar, kör in i en stad eller kör en viss vägsträcka. Beloppet, som varierar, betalas kontant (kom ihåg att ha norska mynt framme).

 

Speciell utrustning vid körning

Skall du köra bil i Norge vintertid (1: e november till mitten av april), ska bilen vara utrustade med vinter- eller dubbdäck. På högfjället kan det i snörika perioder behövas snökedjor (dessa kan köpas på bensinstationer). Det är också bra att förvara en spade och varma vinterkläder samt mössa, handskar och halsduk lättillgängligt i bilen.

För väg- och trafikförhållanden (väder, kör- och trafikförhållanden på engelska och norska), ring nr 175.