Innan man reser till en destination vill många veta lite mer om själva resmålet. Därför har vi samlat lite fakta till dig som kommer hyra hus i Kroatien. Vi ber dig dock ha förståelse för att denna fakta om Kroatien är insamlad efter bästa vetande.

Grundläggande fakta

 • Yta: Fastlandet är 56 542 km² och arealen för vattnet uppgår till 31 067 km² .
 • Större städer: Zagreb, Split, Rijeka, Osijek, Pula och Zadar.
 • Invånarantal: 4,25 miljoner invånare (2013).
 • Nationella strukturer: Övervägande antalet av befolkningen är kroater, andra nationella minoriteter är serber, slovener, ungrare, bosnier, italienare, tjecker mm.
 • Valuta: Den nationella valutan är den kroatiska Kuna (HRK) där 1 kuna motsvarar 100 lipa. Euron planeras att införas år 2019. Valutaväxling är möjligt på officiella växelställen (banker, post, resebyråer) till aktuell växelkurs. Det finns goda betalningsmöjligheter med kreditkort (t.ex. Diners, Visa, American Express, Eurocard, Master Card).
 • Språk: Kroatiska är det officiella språket. Överlag talas god engelska (speciellt i turisttäta områden) och, beroende på var i Kroatien du befinner dig, kan du även komma runt med kunskaper i tyska och italienska.
 • Strömförsörjning: 220V / 50 Hz
 • Nödnummer: 112
 • Landsnummer: +385
Upplev Kroatien på nära håll

Helgdagar i Kroatien

Följande helgdagar i Kroatien är värda att hålla koll på under din vistelse. Exempelvis kan öppettiderna variera på grund av helgdag.

1/1- Nyår6/1 - Trettondag julPåskdagen
Annandag påsk1/5 - Arbetarnas dag22/6 - Antifascistiska kampens dag
25/6 - Nationaldagen5/8 - Tacksägelsedagen15/8 - Maria-Himmelfärd
8/10 - Självständighetsdagen1/11 - Allhelgonadagen25/12 och 26/12 - jul

Klimat

I Kroatien finns två klimatzoner. I inlandet är det övervägande kontinentalt klimat, delvis även bergsklimat medan det i kustområdet är angenämt Medelhavsklimat med många soltimmar, torra och heta somrar, milda och fuktiga vintrar. Här kan du se några exempel på genomsnittliga dagstemperaturer:

Medeltemperatur IstrienMaj 22°- Juli 28° -Sept 24°
Medeltemperatur DubrovnikMaj 22°- Juli 30° -Sept 25°
Medeltemperatur SplitMaj 20°- Juli 27° -Sept 23°
Medeltemperatur HvarMaj 20°- Juli 28° -Sept 24°
Medeltemperatur ZadarMaj 24°- Juli 31° -Sept 25°

Köra bil i Kroatien

Kroatien har en bra utbyggd infrastruktur i form utav vägar. Här finns nya motorvägar som håller hög standard men även äldre vägar med mycket trafik. Värt att veta är att flera motorvägar och leder är avgiftsbelagda.

Kroatien med husdjur

Även husdjur är välkomna att spendera semestern i Kroatien. Vid gränskontrollen undersöks veterinärintyg så kontrollera att din hund eller katt är rätt vaccinerad innan avresa samt att djuret har ett ID-chip.

Tips: Om du vill semestra med hund eller katt i Kroatien så har NOVASOL ett stort antal semesterhus och lägenheter till vilka husdjur är välkomna – helt utan extra kostnad. Du ser på objektpresentationen för respektive boende om det tillåter husdjur. Det är även möjligt att söka här på hemsidan för att få ett resultat som bara visar de semesterbostäder som tar emot husdjur.

Semesterhus i Kroatien med hund

Kända kroater

Flera personer från Kroatien har gjort ett avtryck ute i världen. Här är några exempel på kroater som är mer eller mindre kända:

Nikola Tesla – Tesla föddes i nuvarande Kroatien och är kanske mest känd för sitt arbete inom elektromagnetism. Tesla blev erkänd av högsta domstolen i USA att det var han som uppfann radion istället för Marconi. Vetenskapsmannens namn har fått leva vidare genom flera olika områden i form av Tesla Airport, Tesla Motors och Nikola Tesla-museet.

2cellos – Den kroatiska cello-duon Luka Šulić och Stjepan Hauser har setts av miljontals på YouTube där de tolkar kända rock- och poplåtar. Duon har uppträtt i flera kända TV-program och turnerar internationellt.

Toni Kukoč – Den trefaldiga NBA-mästaren Kukoč är född och uppvuxen i Split. Basketspelaren anses av många vara landets främste genom tiderna.

Davor Šuker – Anfallaren var med och satte kroatisk fotboll på världskartan under 1990-talet. Under den 12-åriga landslagskarriären mäktade han med hela 45 mål för Kroatien. Höjdpunkten var 1998 då han tog Kroatien till semifinal i VM och blev utsedd till turneringens skyttekung. Klubbkarriären inkluderade bland annat Real Madrid, Sevilla och Arsenal.

Om NOVASOL i Kroatien

Om du vill upptäcka detta spännande land är du välkommen till oss på NOVASOL för att hyra hus i Kroatien. NOVASOL började hyra ut semesterhus redan 1968 men det var först på 2000-talet vi expanderade till Kroatien vilket växte i en enorm fart och resulterade i att vi idag är största uthyraren av semesterhus i Kroatien.

Här har vi listat några fakta om NOVASOL i Kroatien idag:

 • Kroatiens största organiserade förmedlare av privatägda semesterhus, stugor och lägenheter
 • Vårt s.k. ’All Inclusive’ ingår i samtliga semesterbostäder vi har för uthyrning. Detta innebär bland annat att slutstädning, sänglinnen och förbrukningskostnader ingår i hyresbeloppet.
 • Samtliga semesterbostäder har besökts av våra medarbetare innan de tagits in i sortimentet.
 • Över 8 000 semesterbostäder varav många med egen pool.
 • Vårt Trygghetspaket ingår automatiskt kostnadsfritt till alla bokningar direkt med oss
 • 8 egna servicekontor på strategiska platser

Välkommen att söka samt boka ditt nästa semesterhus i Kroatien hos oss!

Vy över by i Kroatien vid havet