Semesterhus och stugor på södra Island

En knapp timmas bilväg från Reykjavik ligger ett av de geologiskt mest intressanta områdena på Island. Här, där den eurasiska och amerikanska kontinentalplattan dras ifrån varandra med ca 2 cm varje år, går en spricka tvärs igenom området upp till norra Island. Vulkanutbrotten genom tiderna har dock medverkat till att fylla igen sprickan allt eftersom.

Var man än befinner sig i området, så är det aldrig långt till en historisk plats. Här utspelades t ex Njals saga, som är en av de mest kända islandssagorna. På historiecentret i Hvolsvöllur kan man få uppleva hela sagan samt i Skogar vid Eyjafjöll berättas det om andra sagor.

En semester på Island har mycket att erbjuda

Bland vattenfall och kaskader

Den mest kända platsen på Island är nog utan tvivel – Thingvalla. Hit kallades de styrande en gång om året till alltinget från år 930 och fram till år 1798. Här hände mycket, som man sedan har kunnat läsa om i de isländska sagorna. I början av 1900-talet blev området nationalpark. Sommaren 2004 kom Thingvalla med på UNESCOs världsarvslista.

I området finns också fullt med unika och speciella naturpärlor. Här finns många fantastiska vattenfall och det mest imponerande är Gullfoss.

Geotermisk värme finns på många ställen på Island. Det mest berömda området är det runt orten Geysir, där man kan se stora, heta vattenkaskader komma upp ur marken.

En bit österut i området ligger Islands mest aktiva vulkaner. Hekla, som haft utbrott ca 20 gånger, är nog Islands mest kända vulkan. Katla i Myrdalsjökul ligger längre österut och har haft ungefär lika många utbrott som Hekla.

Den speciella natur, som finns här, gör området mycket lämpligt för t ex ridturer, forsränning och glaciärturer.

Islands huvudstad

Reykjavik, ligger också i området – världens nordligaste huvudstad. I den livliga och kontrastrika staden bor mer än hälften av Islands 300.000 invånare. Ingolfur Arnason, som var Reykjaviks förste invånare, upptäckte fördelarna med staden – den rena luften och de varma källorna. Ångan från källorna har också givit staden dess namn - Reykjavik, som betyder RökvikDagens Reykjavik har något för alla – oavsett om man söker storstadens pulserande liv, den underjordiska energin eller tystnaden ute i den gröna naturen som omger staden. Det sägs att Reykjavik har Europas ”hetaste” nöjesliv, men här finns också gallerier, museum, teater och festivaler. Och naturligtvis ett stort utbud av affärer från de mest exklusiva till lokala hantverksbutiker.

Utanför kusten ligger Västmannaöarna med sitt aktiva fågelliv och sin rika historia. För 30 år sedan tvingades invånarna att lämna Hemön på grund av ett vulkanutbrott. Idag kan man åka dit och se på resultatet av naturkatastrofen.

Upptäck Södra Island genom att hyra stugor eller semesterhus genom oss. Du kan hyra stuga på Island genom vårt utbud som du finner presenterat här på vår hemsida.