Semesterhus och stugor på östra Island

Islands östkust karaktäriseras av de otaliga, smala fjordarna, som rinner utefter en ca 10 mil lång sträcka från Borgarfjördur Eystri i norr till Djupivogur i söder. De branta bergen och de pittoreska fiskebyarna utstrålar välgörande lugn och mystik. Här finns idealiska möjligheter för vandringar och cykelturer med härlig utsikt över kust och hav. Man kan också besöka museum, som visar hur man levde förr i tiden.

Islands flagga

Den största orten i området är Egilsstadir, där det finns ett servicecenter. Trakten är känd för sjön Lagarfljot, där det enligt sägen skall finnas ett sjöodjur, som dock ingen hittills ha sett. Speciellt för byarna i öster är de små hamnarna, alla museer, mineralsamlingar och fester. Här finns också den isländska renen, främst i Fljotdalsheidi.

Det finns få områden i landet, där man kommer att känna sig så liten, som i närheten av Vatnajökul, Europas största glaciär. Här är allting så mäktigt och här blir landet grönare, glaciären blåare och sanden vitare än på någon annan plats. Detta gör att området inte bara är spännande för turister utan även för TV- och filmfolk, som använder naturen som kuliss.

I närheten av Vatnajökul - Skaftafell öppnades också den första nationalparken 1967 och den är idag en av de mest besökta platserna på Island. På en vandring i parken kan man besöka det fantastiska vattenfallet Svartifoss. I Höfn visas en speciell glaciärshow. Man kan också ge sig ut på äventyrsturer på Vatnajökul.

Fågellivet i detta område är mycket varierande, då de flesta flyttfåglar kommer hit tillsammans med många andra fågelarter från Europa.

Upplev Islands spännande natur genom att hyra stugor och semesterhus genom NOVASOL. Vi kan erbjuda stugor på Island vid en rad olika platser, bland annat de östra delarna. Välkommen att se utbudet av stugor här på vår hemsida - först till kvarn gäller!