Semesterhus och stugor på norra Island

I områdets västra del har vulkanerna påverkat landskapet och efter att glaciärerna försvunnit har floderna format ett landskap med mjuka linjer. Här finns många av landets mest kända fiskeälvar.

På båda sidorna av Eyjafjördur finns det stora bergskedjor, som skurits sönder av dalar. Detta område är idealiskt för fjällvandringar och att se solnedgången från vid sommarsolståndet, är något alldeles speciellt. Solen hinner knappt gå ner förrän den är på väg upp igen.

Staden Akureyri i Eyjafjördur är norra Islands huvudstad och känd för sin arkitektoniskt intressanta kyrka, berget Sulùr och sin botaniska trädgård. Akureyri ligger bara 45 minuter med flyg eller 5 timmar med bil från Reykjavik. Akureyri valdes nyligen till Islands ledande vintersportplats. Här finns öns bästa skidspår och bra möjligheter för snöskooteråkning, ridning, isfiske och mycket mera.

Bada på Island

Med naturens påverkan

Man kan inte undgå att lägga märke till att det finns stora krafter, som påverkar landskapet. Det blir mycket tydligt i området vid Krafla, Dettisfos och Myvatn. Området runt Myvatn har ett fantastiskt fågelliv och en enastående natur.

Även i detta område finns det platser, där många islandssagor utspelats, som t ex i Hunavatnssysla och Skagafjördur. Vid kusten kan man se sälar simma och ute på Eyjafjördur och Skjalfandi kan man få se val. I Husavik finns ett valmuseum.

Hästen har länge varit en av landets viktigaste invånare och ingenstans är den så omhuldad som i Skagafjördur. Här har man haft hästar sedan urminnes tider och än idag håller hästfolket sina stora möten här. Skagafjördur är ett riktigt eldorado för den hästintresserade och här finns givetvis många möjligheter att bege sig ut på ridturer – båda korta och långa som lättare och mer krävande.

Grímsey är Islands nordligast punkt och ligger innanför polcirkeln. Här bor knappt 100 personer, men flera miljoner fåglar. Alla som kommer hit får ett diplom på att de har passerat Polcirkeln.

Upptäck Norra Island genom att hyra stugor och semesterhus genom oss. Vi erbjuder stuguthyrning på Island på flera platser. Välkommen att se utbudet av stugor här på vår hemsida!