Sevärdheter och aktiviteter på de grekiska öarna

Folk reser främst till de grekiska öarna på grund av de härliga stränderna och vikarna, men det finns mycket att se förutom stränderna. Vi har därför samlat ihop några utflyktsmål, som kan ge er en omväxlande och intressant semester för dig som ska hyra hus på de grekiska öarna. Under varje delområde finns fler sevärdheter.

En sevärdhet på de grekiska öarna

Lejonterrassen Delos

Enligt den grekiska mytologin föddes Apollo på den 3,5 km² stora ön Delos. Detta gör att ön är centrum för Apollokulten och man kan se rester av Apollotempel och Lejonterrassen med fem ståtliga lejon, vilka är väl värda ett besök.

Alt-Pýli (Paléa Pýli) på Kos

På den norra delen av bergen ligger ruinerna efter den övergivna byn Alt-Pyl. Den låg skyddad på ett stort område ovanför havet. Den första byggnaden, en bysantinsk borg och en kyrka härstammar från 1000-talet. Än idag kan man besöka fyra kyrkor.

Achílleion-palatset på Korfu

Achilleion Palatset byggdes 1891 och har tillhört kejsarinnan Elisabeth (Sissi) av Österrike. Det ligger på Korfus östkust en bit från Korfu stad. I den tjusiga slottparken finns vackra skulpturer, som än idag lockar många besökare. Efter kejsarinnan Sissis död, köpte den tyske kejsaren Wilhelm slottet och vistades här varje år över påsken. Slottet är öppet för besökare året runt.

Arkeologiska museet på Korfu

Det arkeologiska museet på Korfu har fynd från den antika staden Kerkyra bland annat rester från två tempelsidor, som visar den grekiska konstens utveckling. Men här finns också många andra historiska föremål. Museet är öppet året runt (ej måndagar).

Angelókastro på Korfu

Angelokastro, Änglaborgen som det betyder om man översätter det, har räddat många invånare på norra Korfu. Inte så långt från Lakones och högt ovanför kusten på en brant klippa kan man se denna fästningsanläggning. Man måste promenera upp till borgen och väl uppe har man en fantastisk utsikt.

Bysantinska museet på Korfu

Det bysantinska museet ligger i kyrkan Panagía Antivuniótissa och här kan man se drygt hundra värdefulla ikoner från 1400-1700-talet. Ikonerna kommer från olika kyrkor på ön och varje ikon har sin egen historia. Museet är öppet året runt (stängt måndagar).

Arkeologiska museet på Korfu

Arkeologiska Museet, som ligger i ett f d turkiskt fängelse, visar föremål från olika tidsåldrar. Här finns bl a fynd från Egypten och en romersk bronsskulptur. Många av föremålen har hittats vid arkeologiska utgrävningar. Museet är öppet året runt (ej måndagar).

Knossós / Kreta

Det finns inget annat palats från den minoiska kulturen, som berättar så mycket som det i Knossos. Det kan vi framförallt tacka arkeologen Sir Arthur Evans, som forskade här i drygt 40 år. Palatset byggdes föromodligen ungefär samtidigt som pyramiderna i Egypten. Palatset hade ca 1400 rum och dess centrum var den 50 x 30 meter stora gården. Det bodde 10.000 människor i Knossos. Anläggningen är verkligen värd ett besök. Det är öppet året runt.

Knossos på Kreta