Mat och dryck i Alsace

Upplev det franska köket i Alsace

Alsace är paradiset för alla som älskar vin och gastronomi. Maten i regionen är en blandning av det franska och tyska köket, vilket gör att det finns ett stort utbud av både mat och dryck i Alsace. Det bästa sättet att lära känna matkulturen är att hyra semesterhus i Frankrike.

Ett måste för alla vinfantaster

Alsace är känd för sitt vita vin. Vinerna i regionen är lätta och fruktiga, kryddiga eller med inslag av mineraler. Här växer druvor som Pinot Blanc, Reisling och Muscat som ger lätta och fräscha viner, men också Pinot Noir som är Alsace enda röda druva.

Om ni vill ha närhet till den berömda vinrutten La Route des Vins d’Alsace, bör ni hyra hus i Alsace. Vägen är 170 kilometer lång och sträcker sig från Marlenheim strax norr om Strasbourg ned till Thann som ligger väster om staden Mulhouse. Längs vägen kan ni besöka vingårdarna, provsmaka de berömda vinerna och ströva omkring i de små byarna som har anor från medeltiden.

I regionen hålls vinmässor, skördefester och vinfestivaler. Foire aux Vins de Colmar går av stapeln i mitten av sommaren. Då ställer producenterna ut sina viner och internationellt kända band spelar på scenen i Colmar. Den stora skördefesten firas i kommunen Barr i början av oktober. Då firar man skörden och väljer en skördedrottning och en skördekung. I juli anordnas den årliga vinfestivalen i den berömda staden Mittelbergheim. Se till att hyra hus i Alsace under sensommar till tidig höst för att inte missa något spännande evenemang.

Goda viner i Alsace

Mat med en smak av två länder

Under historiens gång har regionen tillhört både Tyskland och Frankrike. Det gör det väldigt spännande att äta mat i Alsace. Regionens specialiteter är Munsterost, en starkdoftande kittost tillverkad av komjölk, olika sorters kål, fläskkött och gåslever.

Rätter som Choucroute bestående av surkål och olika sorters korvar och den pizzaliknande Flammekueche med en bas av crème fraîche i stället för tomatsås, är exempel på mat i Alsace. I Alsace finns också ett flertal matmarknader precis som på många andra platser där man kan hyra semesterhus i Frankrike.

Förutom vin är Alsace känt för sitt öl. Här finns ett flertal bryggerier som står för en stor del av hela Frankrikes ölproduktion. Öl som har ursprung i regionen är till exempel Kronenbourg, Karlsbraü och Meteor.

Köp råvaror på de lokala marknaderna

Ett enkelt sätt att uppleva den franska mat- och vinkulturen

Vi på NOVASOL har arbetat med att hyra ut semesterbostäder sedan 1968. Via vår hemsida kan du och din familj enkelt hyra semesterhus i Frankrike. Våra representanter inspekterar varje semesterhus så att du kan känna dig trygg när du till exempel ska hyra hus i Alsace.