Sevärdheter och aktiviteter i Finland

Finland lever givetvis mycket på sin vackra natur, präglad av skogar och sjöar. Här lockas man till aktiviteter i det fria: vandrings- eller klättringstuer, vatten- och vintersporter är bara några exempel. Huvudstaden Helsingfors har ett brett utbud av kultur. För att du ska kunna planera din semester i en av våra stugor i Finland på bästa sätt har vi gjort ett litet urval av mest populära sevärdheterna. Givetvis finns det fler sevärdheter under varje region.

Sibeliusmonumentet i Finland

Åbo slott

På en ö i Aurajoki ligger denna borg från 1300-talet. Ursprungligen var den tänkt som ett läger för trupper, senare blev den bostad till Johan Vasa (son till Gustav Vasa). Borgen fick omfattande skador under andra världskriget, men dessa har reparerats och idag har borgen återfått sin forna glans. Ett museum i borgen ger en inblick i dess växlingsrika historia.

Kiseleffska huset i Helsingfors

När du besöker Helsingfors ska du absolut besöka Kiseleffska huset vid Senatstorget. Här kan man köpa finsk design, konsthantverk och trevliga souvenirer. Här finns också en leksaksutställning med bla annat gamla dockor och andra leksaker.

Samernas heliga berg

Samernas heliga berg ligger i Lappland och sträcker sig ovanför byn Kilpisjärvi. Det finns en vandringsled upp till toppen av berget. Här uppe har man en underbar utsikt över området.

Finlands mest betydelsefulla byggnadsminne: Suomenlinna (Sveaborg)

År 1748, på sex obebodda öar utanför Helsingfors, börjades bygget av sjöfästningen Sveaborg. Den är en av världens största sjöfästningar och finns idag på UNESCOs världsarvslista. Fästningen är en av Finlands mest populära sevärdheter och samtidigt en stadsdel i Helsingfors. På Sveaborg bor det idag ca 850 personer.

Herrgårdar

Över hela Finland finns massor av gamla herrgårdar. De äldsta härstammar från Vasatiden.De flesta och mest välbevarade finns i Kankas i Masku, Vuorentaka i Halikko, Qvidja i Pargas, Sundholm i Uusikaupunki och Svidja i Sjundeå. I byggnaderna är det idag främst museer, ålderdomshem eller konferenslokaler.