Sevärdheter och aktiviteter i det Finska sjödistriktet

Det Finska sjödistriktet och Insjöfinland erbjuder de allra bästa möjligheterna för aktiviteter i naturen, framför allt vattensporter. Här kan man paddla, segla, simma och fiska. Hyr någon av våra stugor vid Saimen och utforska det finska sjöområdet. Men även kulturellt har området en hel del att erbjuda. För att du ska kunna planera din stugsemester har vi gjort ett urval av sevärdheter.

Från sjöområdet Saimaa i Finland

Kuopio

Staden Kuopio med sina drygt 90000 invånare ligger på en landtunga vid sjön Kallavesi. Kuopio som är Finlands åttonde största är en livlig handels- och utbildningsstad. Det är också ett populärt turistmål med mycket att erbjuda. På sommaren lockar kulturevenemang, golf, fiske och båtfärder och på vintern kan man åka skidor både på längden och utför. I Kuopio finns en djurpark med 40 olika djurarter, bl a påfåglar, strutsar, hästar, åsnor mfl. I staden finns också flera museer, bl a konstmuseum, det ortodoxa museet, veteranbilsmuseum och Snellmanmuseet som berättar om filosofen och statsmannen Johan Snellmans liv.

Mikkeli (S:t Michel)

Mikkelis historia sträcker sig bakåt till medeltiden men det var först på 1800-talet som staden fick stadsrättigheter. Staden har en växlingsrik historia. De olika bygganderna i Mikkeli visar på en växelrik historia. Museerna i Mikkeli berättar även de om stadens förgångna historia. Träkonstuställningen, Puutaidesuurnäyttely (från maj till dec öppet dagligen). Den 4 juni har man möjlighet att se i Mikkelis järnvägsstation Marschalls Mannersheims vagnar. Musset Suur-Savo berättar Mikkelis historia och regionen visar i fler byggander historiska verk och fotografier.

Jyväskylä

Staden Jyväskylä ligger vid sjön Päijännes norra strand . Det är en ungdomlig och livlig stad med bl a ett universitet. Den kände arkitekten Alvar Aalto tillbringade sin barn- och ungdom här och flera byggnader är ritade av honom - faktiskt flest i världen. I Jyväskyulä finns en mängd museer, bl a ett Alvar Aaltomuseum, handelsmuseum, konstmuseum, luftfartsmuseum mfl. För den som vill besöka flera museer kan man köpa en kombibiljett. Den kostar ca 10 euro och gäller på de flesta museer.

Die Burg Olavinlinna auf Savonlinna

På en liten ö i sjön Saimaa ligger borgen Olavinlinna. Borgen byggdes som en gränsmarkering mot Novgorad när Finland tillhörde Sverige. Den är idag nordens bäst bevarade. Numera används borgen för bla opera och konserter.

Botaniska trädgården i Joensuu

I den botaniska trädgården i Joensuu finns mer än 1000 olika växtarter från olika klimatzoner. Det finns också ett tropikhus där man bl a hittar sköldpaddor. Mellan april och slutet av september kan man också få se speciella fjärilsarter. Parken är öppen året runt.

Kajaani

Vid älven Kajaaninjoki grundades staden Kajaani år 1651 av Peter Brahe. Ruinerna av Kajaamiborgen ligger idag mitt i staden .Till sevärdheterna i staden hör träkyrkan i Paltaniemi med sina vackra tak- och väggmålningar. Här anordnas regelbundet konserter. Den som är konstintresserad bör besöka konstmuseet.