Möt två av våra Husrådgivare på NOVASOL

Lennart och Christina är två rutinerade husrådgivare på NOVASOL. Här delar de med sig av sin vardag, där den ena dagen aldrig är den andra lik.

Det här är Lennart

Lennart Fredriksson har varit husrådgivare på NOVASOL i mer än 20 år. Hans engagemang och driv i trakterna kring Dalsland och Värmland har gett honom epitetet ”NOVASOL-mannen” bland lokalbefolkningen. Det är Lennarts vänliga ansikte du får se vid ett första möte.

 

Lennart, en av våra husrådgivare

 

"Jag började hyra ut lite själv redan vid 1989 via en annan förmedling, men fick inte den beläggning jag önskade. Via annons såg jag NOVASOL och kontaktade direkt. Därefter har det bara gått uppåt!."

Efter ett par år frågade grannar och bekanta hur det kunde komma sig att han alltid hade en främmande bil stående utanför hans hus. Själva hade de nästan ingen uthyrning alls. Efter att Lennart tipsat dem om NOVASOL tänkte han att det kanske fanns mer att hämta ut via samarbetet. 

”Just i den vevan öppnades en tjänst som husrådgivare i Dalsland, och jag högg direkt”.

 

Arbetsglädje

Lennart beskriver arbetet hos NOVASOL som det bästa någonsin.

”Jag har haft många yrken; kört buss, varit bagare, jobbat på bilprovning, men inget slår arbetsglädjen när jag kan hjälpa husägare med att få gäster från hela världen. Jag kan ge husägaren trygghet, och det är ett väldigt bra stöd från organisationen. Det ska inte kännas som att hoppa från ett flygplan utan fallskärm”.

 

Frihet under ansvar

Arbetet med att hjälpa människor att hyra ut sin stuga beskriver Lennart som fritt med stort ansvar:

”Som rådgivare får jag också åka omkring i vårt vackra land och höra min egen röst varje dag. Alltså saker som jag tycker om! Det är en enorm frihet, som också kräver eget ansvar självfallet. Det kan vara svårt att få förtroende från en husägare, just eftersom denne ska upplåta sitt privata hus för uthyrning. När det lyckas och ett kontrakt skrivs känns det därför väldigt bra”.

 

Ibland blir det fel

Även på ett företag med så många år inom branschen som NOVASOL kan det gå lite fel ibland. Lennart kommer ihåg en episod för ett antal år sedan då han fått slut på kontrakt och beställt nya från kontoret.

”Jag körde ungefär 20 mil och träffade denne husägare. Vi hade haft ett bra samtal och tillsammans gått igenom huset och NOVASOL som samarbetspartner. Det var då dags att börja kolla på kontraktet och jag tog upp ett för att visa. Till min förvåning hade jag då lyckats få 10 kontrakt på finska! Det var kanske första gången jag blev mållös och jag satt helt tyst i ett par sekunder. Nu hade jag tur då jag kunde kontraktet utan och innan, så jag och den gode husägaren lyckades komma igenom allt och fylla i det som krävdes. Så sen var allt klart, utan att någon av oss förstod ett ord av vad som stod! I efterhand skickades en svensk version till husägaren så även denne visste vad han skrivit under, men det var ett par svettiga minuter där i huset.”

 

Från bagare till husrådgivare

 

Från bagare till husrådgivare

När Lennart inte är ute på vägarna för NOVASOLs räkning så är han det för sin egen skull. Han har två motorcyklar och är ute och kör så fort tillfälle ges. Annars ligger resande i allmänhet högt upp på listan över intressen. Att dyka och åka till solen är fantastiskt.

”Främst får jag dock säga att jag är en snöman. Skidåkning kan vara det bästa som finns”.

Lennart har även en karriär som bagare bakom sig.

”1988 köpte jag ett bageri i Färgelanda utan att ha bakat en enda bulle förut. Det kan tyckas galet, men det blev väldigt bra till slut. 2002 blev mina semlor utsedda till de bästa i västra Sverige av Semleakademin! Hela tiden har jag bara velat göra det som är roligt, vare sig det handlar om att baka eller något annat. Mitt jobb som husrådgivare har visat sig vara det absolut roligaste, och det är därför jag är kvar efter 22 år.”

 

Det här är Christina

Christina har varit husrådgivare på NOVASOL ända sedan 2001, vilket gör henne till en av våra mest rutinerade husrådgivare. Christina har varit i turistbranschen sedan länge och på 90-talet arbetade hon på en turistbyrå där hon bland annat ansvarade för 75 stugor som hyrdes ut. Men så köptes turistbyrån upp av NOVASOL och Christina bytte arbetsgivare.

 

Christina, en av våra husrådgivare

 

”När de 75 husen flyttades över till NOVASOL blev bokningarna nästan dubbelt upp. Jag hade ingen aning om att NOVASOL är så outstanding på att få gäster till stugorna. Så sedan dess hyr jag ut våra egna stugor via NOVASOL såklart”.

Det Christina gillar med jobbet är att det är enormt kul att jobba för ett företag som hela tiden ökar beläggningen och efterfrågan.

”Framför allt är det kul då det är högt i tak, med en öppen dialog. Även om företaget är stort känner man sig aldrig bortglömd som anställd.”

 

Att vara del av ett team

Men det bästa med jobbet som husrådgivare tycker Christina är att träffa så många olika och trevliga människor, att få styra själv över sina jobbtider och att få jobba helt självständigt, men ändå vara del av ett team.

”Jag träffar nya människor varje dag och jag får besöka så många olika typer av semesterbostäder. Det är oerhört kul att se hur folk har det hemma hos sig. Ett besök blir alltid en ny upplevelse!”

 

Hjälp vid planering av husbygge

Christina och hennes man har en gård som de driver ekologiskt och dessutom mark ända ner till en sjö. De bestämde sig för att bygga två semesterhus på sin egen mark och hyra ut till turister. 1996 stod de färdiga. Allt eftersom uthyrningen och efterfrågan ökade, byggde de fler hus.

”Ungefär vart tredje år byggde vi ett nytt hus. Idag har vi åtta stycken fristående hus och en lägenhet som vi hyr ut via NOVASOL. Det är superkul och vi är jättenöjda!”

Vid många tillfällen har Christina även hjälpt andra husägare som planerar att bygga hus och sedan hyra ut. Det har även varit större renoveringar och utbyggnader. Vid sådana projekt är Christina delaktig från början, det vill säga från själva planeringsstadiet till ett färdigt hus. Just för att huset ska bli så bra som möjligt och få en bra uthyrning.

 

Chistina har haft 18 000 ekologiska höns

 

Många järn i elden

Christina är en person med många järn i elden. Förutom att vara husrådgivare på NOVASOL har hon haft 18 000 ekologiska höns fram till i september 2016 då sonen tog över.

”Jag plockade 15 000 ägg varje dag, vardag som helg”.

Hon sköter även bokföringen för fyra olika företag och jobbar en dag i veckan på turistbyrån Laganland.